Etusivu > Tietoa > Pellettilämmitys > Pientalot > Käyttö ja huolto

Säännöllinen käyttö ja huolto varmistaa häiriöttömän toiminnan

Pellettijärjestelmät ovat helppohoitoisia ja toimivat pitkälti automaattisesti. Eri merkkien ja laitetyyppien välillä on hieman eroja tehtävissä hoitotoimenpiteissä, joten yksityiskohtaiset ohjeet tulee tarkistaa valmistajien käyttöohjeista.

Käyttäjän itse tehtävissä oleva puhdistushuolto tehdään suuremman lämmitystarpeen aikana kerran kuukaudessa - 2 kertaa vuodessa. Tällöin laitteisto sammutetaan ja annetaan palavien kekäleiden hetken aikaa jäähtyä ennen tuhkan poistoa.

Aikaa tehtävään kuluu noin 15 minuuttia mikäli poistaa vain tuhkan. Jos samassa yhteydessä puhdistaa kattilan tulipinnat, riittää noin 30 minuuttia.

 

Tuhkan tyhjennys tarpeen mukaan

Pelletistä palaessa syntyvä tuhka kerääntyy kattilan tuhkatilaan sekä liikkuu savun mukana vesitilan läpi meneville konvektiopinnoille.

Tuhkatila täyttyy laitteista riippuen kerran 1 - 4 kuukaudessa. Tuhkan käytöstä ohjeita.

Polttimen palopää pidetään puhtaana

Polttimen palopäähän kertyy pelletin palaessa tuhkaa ja karstaa. Joissakin polttimissa on palopään automaattinen puhdistus paineilmalla tai arinan raapalla, jolloin riittää palopään tarkistus kattilan tuhkatilan tyhjennyksen yhteydessä.

Erityisesti palopäälle tulevat palamisilma-aukot tulee pitää puhtaana, jotta palaminen tapahtuu mahdollisimman hyvin.

Kattilan pintojen puhdistus parantaa hyötysuhdetta

Tulipinnoille kertyvä tuhka toimii eristeenä estäen lämmön siirtymisen veteen. Siksi tulipintojen puhdistaminen riittävän usein on järkevää.

Kattiloissa, joissa konvektiot ovat vaakatasossa (erityisesti vanhat öljykattilat), tuhkaa kertyy nopeammin pinnoille. Pystykonvektiopinnoilta tuhka tippuu sen sijaan tippuu tuhkatilaan.

Automaattisissa kattiloissa konvektiopinnat puhdistuvat moottorin tai paineilman avulla. Pintojen puhtaus tarkistetaan tällöin ainoastaan vuosihuollon yhteydessä.

Normaalikäytössä kattilan pinnat puhdistetaan noin 1 krt kuukaudessa - 1 krt vuodessa. Puhdistus ei ole kovin työlästä, koska pelletin poltossa syntyvä tuhka irtoaa helposti pinnoista.

 

Nuohous tehtävä vuosittain

Hormi ei varsinaista huoltoa kaipaa, mutta on hyvä antaa nuohoojan tutkia ja nuohota se säännöllisesti vuoden välein, samalla kun hän käy läpi talosi muut tulisijat ja niiden tuhkaluukut. Tasainen veto on oleellinen kattilan ja polttimen toiminnalle, joten tarkista myös että kattilan ja hormin välinen savusola tulee puhdistettua. Lisätietoja nuohouksesta: www.nuohoojat.fi

Laitesäädot kannattaa välillä tarkistaa

Kattilan ja polttimen käyttöönoton yhteydessä asentajat laittavat perussäädöt kuntoon.

Huollon voi jättää ammattilaistenkin tehtäväksi

Pellettilämmityslaitteiden tuhkan tyhjennyksen sekä määrä- ja vuosihuollot voi myös jättää huoltoliikkeen tehtäväksi. Useat myynti- ja asennusliikkeet tai erityiset huoltoyritykset tekevät sopimuksia.