Etusivu > Tietoa > Pellettilämmitys > Pientalot > Pientalon laitteet > Pellettitakka

Pellettitakalla mökit ja kodit lämpimiksi automaattisesti

Pellettitakat ovat erityisesti pelletin polttoon suunniteltuja ja valmistettuja lämmityslaitteita. Pellettitakat ovat eri asia kuin muuratuissa takoissa käytettävät pelletin polttokorit tai takkapolttimet.

Toiminta on pellettitakoilla automaattista. Toimintaa ohjaa termostaatti tai sitten ohjausyksikköön voi ajastaa takan käynnistymään ja sammumaan tietyn aikataulun mukaisesti. Sytytys tapahtuu sähkösytytyksellä ja paloturvallisuudesta huolehtii useita turvamekanismeja: hormin alipaineen mittaus,  lämpöanturi, kuumuudesta turpoava massa jne.

 

 

 

Käyttäjä lisää tarpeen mukaan säiliöön pellettiä ja tyhjentää lämmitysmäärästä riippuen 1-3 kertaa/kk tuhkatilan. Pellettisäiliöt riittävät käytöstä ja mallista riippuen päivästä viikon lämmitystarpeeseen.

Pellettitakka on kevyt, vain noin 100 kg painoinen, joten sen voi asettaa sopivaan kohtaan miettimättä perustuksen riittävyyttä. Takka liitetään muiden tulisijojen tapaan tiilihormiin tai sille rakennetaan uusi hormi. Tärkeää on noudattaa valmistajien/maahantuojan ohjeita.

Pellettitakkojen lämmöntuottoteho vaihtelee 2 -20 kW välillä. Takan sähkönkulutus on alle 100 W.

Pellettitakka on erittäin järkevä valinta myös laajemmin katsottuna. Sähkölämmityksen korvaaminen pellettitakalla vähentää merkittävästi sähköntuotannon huippukapasiteetin tarvetta ja nimenomaan eniten ilmastopäästöjä tuottavaa huippukuormaa. Tästä löytyy selvitys Keski-Suomen energiatoimiston tekemänä.

 

Ilmakiertoinen pellettitakka erityisesti sähkölämmitystä korvaamaan

Yleisin pellettitakkatyyppi on ilmakiertoinen. Ilmakiertoisten pellettitakkojen lämmitysvaikutus perustuu takan sisällä sijaitsevan lämmönvaihtimen kautta kierrätetyn huoneilman lämpiämiseen. Takka siis ottaa viileämpää huoneilmaa lattianrajasta ja puhaltaa sen lämmitettynä takaisin huoneilmaan.

Pellettitakan erityispiirre on sen nopea lämmitysteho. Esimerkiksi mökkikäytössä tila saadaan lämpimäksi parhaimmillaan jo muutamassa kymmenessä minuutissa, kun massavaraavan tulisijan lämpö siirtyy huonetilaan vasta tuntien päästä.

 

Huonejakoisella takalla voidaan lämmittää ilmakiertoisesti myös kauempana tai esimerkiksi ovien takana sijaitsevia tiloja. Ilma siirretään normaaleja ilmanvaihtoputkistoja pitkin useiden metrien päähän.

Pellettitakat ovat myös sisustuselementtejä. Niitä saa eri värisillä keraamisilla tai teräskuorilla ja design-malleina.

[kuva takka1]

Saatavana on pellettitakan tekniikka sijoitettavaksi muurattuun takkaan tai uudiskohteessa seinän sisään sijoitettavaksi ns. pellettitakkasydämenä. Tällöin toimintaperiaate on aivan sama kuin muissa ilmakierrollisissa takoissa. Lisättäessä pellettiä tai tehdessä huoltotoimenpiteitä, vedetään takkasydän ulos mukana tulevien kiskojen varassa.

Vesikiertoinen pellettitakka lämmittää veden ja antaa silmäniloa

Pellettitakan ja keskuslämmityskattilan välimuoto on vesikiertoinen pellettitakka. Takan toimintaperiaate on samankaltainen kuin ilmakiertoisenkin, mutta syntyvä lämpö otetaan talteen vesikiertoisella lämmönvaihtimella.

Takka kytketään patteri tai lattialämmitysverkostoon ja siihen liitetään yleensä lämminvesivaraaja varmistamaan myös käyttöveden riittävyys.

Vesikiertoisen pellettitakan voi sijoittaa vaikka olohuoneeseen ja se lämmittää johtumalla myös sijaintilaansa, tuoden myös samalla elävän tulen katseiden vangitsijaksi.

Etäohjauksella varmuutta ja vaivattomuutta

Pellettitakan piirikorttiin voi lähes aina liittää gsm-modeemin, jonka kautta takka lähettää hälytyksen puhelimeen poikkeustilanteessa. Modeemin avulla voi myös useimmiten ohjata takka käynnistymään tekstiviestillä vaikka ennakkoon matkalla mökille.