Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 11/2011

SPE-uutiskirje 11/2011,  29.12.2011


Satulinnaan tuli pellettilämmitys

Hirvensalmelainen kartanohotelli Satulinna tuskastui kallistuneeseen öljylämmitykseen. Rauhaa ja luontoelämyksiä hakeville asiakkaillekin pellettilämmitys luo paremman mielen vähentäessään merkittävästi hotelliyöpymisen ilmastopäästöjä.

Satulinnan johtaja Jukka Muukka kertoo, että hotellissa kuluu paljon lämmintä käyttövettä. Alunperin kunnalliskotina toimineen kiinteistön öljykattilat olivat jo vanhat ja niiden käytön jatkaminen tai uusiminen ei tuntunut järkevältä. Satulinnassaa haluttiin vaihtaa vihreämpään vaihtoehtoon. Asiakkaat ovat Muukan kokemusten mukaan ympäristötietoisia. Lähi- ja luomuruokaa Satulinnalla on jo ollut käytössä.

"Vaihtoehtojen selvittämiseen meni noin vuosi", Muukka muistelee. "Investoinnin hinta maalämmöllä olisi ollut liian suuri ja silti öljykattila olisi pitänyt laittaa lisäksi." YIT:n avulla vaihtoehtoja selvitettiin ja pellettilämmitys valittiin. Tiukkaan aikatauluun tarjouspyynnössä pystyi parhaiten Kardonar Oy.

Itävaltalaisilla Biotechin laitteilla rakennettu järjestelmä toimii kahden kattilan yhdistelmänä, jonka kokonaisteho on 165 kW. Patrik Mattsson Kardonar Oy:stä kertoo, että kattilajärjestelmä toimii korkealla hyötysuhteella ja hyvin automaattisesti. Pellettiä kuluu arviolta 60-70 tonnia vuodessa. Mattssonin laskelman mukaan vuosittainen säästö lämmityskuluissa on lähes 20 000 euroa.

Pellettilämmitys on nyt ollut käytössä lokakuun alusta. Moni kylältä on Muukan mukaan käynyt kiinnostuneena katsomassa ja suunnittelevat öljystä luopumista.

Tässä vaiheessa pellettikokemuksia Muukka antaa muille lämmityksen muutosta suunnitteleville yhden neuvon ”Hyvin suunniteltu on melkein puoliksi tehty". Muukka myös huomauttaa, että vanhojen laitteiden poissaantiin täytyy varata riittävästi aikaa.

Lähde: Pellettienergiayhdistys

 

Seurakunnille edullinen ja eettinen pellettilämmitys sopii

Pellettilämmitys antaa seurakunnille mahdollisuuden säästää lämmityskuluissa ja myös halutessa ulkoistaa lämmityksen kokonaan ulkopuolisen hoidettavaksi.

Pellettienergiayhdistyksen reportaasissa tutustutaan Kangasalan seurakunnan Pyysalon toimintakeskuksen ja Vantaan seurakunnan useissa kohteissa.

"Meillä siirtyminen pellettilämmitykseen alkoi ympäristöasioissa aktiivisen luottamushenkilön kyselyistä kiinteistöasiain johtokunnassa", kertoo rakennuttajainsinööri Maija-Liisa Sahlbom Vantaan seurakuntayhtymästä.

Sahlbomin mukaan yhteistyö on toiminut hyvin ja pellettilämmitys uusiutuvana energiamuotona edistää  Ev. Lut. kirkon ilmasto-ohjelman tavoitteita. Seurakunnalla on myös kirkkohallituksen myöntämä ympäristödiplomi, missä kehotetaan huomioimaan uusiutuvat ja vaihtoehtoiset energiamuodot.

Koko reportaasi löytyy tästä linkistä.

Lähde: Pellettienergiayhdistys

 

Ruotsalaiset energiaprofessorit suosittelevat pellettiä uudistaloihin 

Ruotsissa tutkijat varoittavat kuluttajia ostamasta liikaa lämpöpumppuja, koska ne lisäävät riippuvaisuutta sähkön tuonnista. Tilalle tarjotaan erityisesti pellettitakkaa yhdistettynä poistoilmalämpöpumppuun.

Sähkönkulutus Ruotsissa on henkeä kohti on kaksinkertainen verrattuna manner-Euroopan valtioihin. Tämä johtuu siitä, että sähkö maksaa vain puolet mantereen hintatasosta. Sähkön hinta kohoaa maassamme kolminkertaiseksi muutaman vuoden sisällä. Sähkön hinta on tosin Ruotsissa nousussa, kun siirtokapasiteettia ei ole riittävästi maan eri osien välillä.

Energiatalouteen erikoistunut professori Björn Karlsson Linköpingin yliopistosta suosittelee omakotitalojen lämmitysratkaisuksi pellettitakkaa yhdistettynä poistoilmalämpöpumppuun. Tällaista erityisesti Ruotsin passiivitaloissa usein käytettyä kombinaatiota suosittelee myös tunnettu energia-asiantuntija professori Christer Harrysson.

Monet ruotsalaistalolliset ovatkin jo pelästyneet sähkön hinnannousua ja roimia hintanäkymiä ja päätyneet pellettiin. Pellettilämmitteisiä taloja on maassa nykyisin 110 000–140 000. Vuonna 2010 pellettimyynti omakotitaloille kohosi jopa 13 prosenttia. Kaikkiaankin biopolttoaineitten käyttö on Ruotsissa kasvanut melko ripeästi, 26 prosenttia vuodesta 2006 lähtien.

Pelletillä on selkeät etunsa: polttoaineen hinta on pysynyt viime vuosina vakaana, tekniikka on parantunut aiemmasta ja huoltotarve sekä omistajan panos ylläpidossa ovat kutistuneet. Pellettilämmityksen ja kalliolämpöpumpun käyttökustannukset eroavat toisistaan vain marginaalisesti.

Myös pellettilämmityksen edullinen asennushinta houkuttelee. Suositut pellettitakat, joita voi saada suurella varastolla ja automaattisella syötöllä varustettuina, maksavat Ruotsissa 2 700–3 700 euroa. Täydellinen lämmitysjärjestelmä, johon kuuluvat poltin, kattila, varasto sekä syöttölaite, maksaa 8 600–12 900 euroa. 

Lähde: Meidän Talo

Suuri pellettilämpökeskus rakennettaneen Tampereelle

Suomen suurimman pellettilämpökeskuksen rakentaminen Tampereelle alkaa olla entistäkin todennäköisempää, sillä Työ- ja elinkeinoministeriö on  myöntänyt 1,42 miljoonaa euroa energiatukea Tampereen Energiantuotanto Oy:n hankkeelle. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 8,2 miljoonaa euroa. 

Tampereen Energiantuotannossa on suunniteltu uutta, 25 - 33 MW tehoista lämpökeskusta, joka käyttäisi polttoaineenaan uusiutuvaa energiaa, pellettejä. Lämpökeskus hyödyntäisi Suomessa uutta tekniikkaa, puun pölypolttoa, jota mm. Ruotsissa pienemmässä mittakaavassa on jo kokeiltu. Pölypoltto on tekniikkana tuttua hiilivoimaloista. Pelletin etu on se, että polttoainetta ei tarvitse kuivata enää voimalaitoksella.

Hanke hyödyntää uudella tavalla eri teknologioita. Pelletit jauhetaan erillisillä  jauhimilla, mikä mahdollistaa pölypolton. Tämän ansiosta laitteiston säädettävyys on huomattavasti nopeampaa kuin esimerkiksi yleisesti käytetyissä arina-, leijukerros- ja kiertopetiteknologioissa. Laitteiston säätöalue on myös tavanomaista laajempi.

Lämmöntuotannon vuotuinen määrä uudella lämpökeskuksella riippuu mm. hintatasoista, säästä ja tuotantohäiriöstä, mutta näillä näkymin tuotanto voisi olla normaaleina vuosina 10–20 GWh kaukolämpöä, mutta muiden voimalaitosten korvaaminen tulevina vuosina edellyttää korvaavaa lämmöntuotantoa, jolloin pellettivoimala voi tuottaa huomattavasti enemmänkin lämpöä.

Pellettilämpökeskus on tarkoitus saada valmiiksi kahden vuoden aikana, jos investointiin ryhdytään.

Lähde: Tampereen Energiantuotanto, Työ ja elinkeinoministeriö

 

Euroopan teollisuuspellettivalmistajien työryhmä perustettu

Euroopan teollisuuspellettivalmistajien työryhmä (EIPS) perustettiin marraskuussa Brysselissä Euroopan pellettijärjestön (EPC) alaiseksi työryhmäksi. Työryhmän pääasiallinen tarkoitus on keskustella pellettien laatukriteeteistä ja kestävyyden osoittamisesta. Erityisesti työryhmän toimintaa sävyttää suurten pellettiostajien yhteistyöryhmän vastapuolena toimiminen.

Työryhmä on avoin kaikille teollisuuspellettivalmistajille ja -välittäjille sekä pellettiyhdistyksille.

Lähde: EPC

Italian pellettimarkkinoita edistää korkea kaasun hinta

Italiassa pellettimarkkinat kasvavat jatkuvasti. Erityisesti paljon käytetyn maakaasun hinnannousu on viime aikoina siivittänyt edullista ja ekologista pellettiä eteenpäin. Markkinoilla suurin osa pelleteistä käytetään pellettitakoissa, joita maassa on lähes 1,5 miljoonassa kodissa. Vuosittain maassa käytetään pellettiä reilu 1,7 miljoonaa tonnia. Yli puolet tästä pelletistä tuodaan maahan muista Euroopan maista ja Pohjois-Amerikasta.

Lähde: Bioenergy International

 

Pellettiteollisuus Venäjällä muutoksessa

Pellettiteollisuudessa tapahtuu Venäjällä jatkuvasti. RusForest AB on ostamassa kaksi pellettitehdasta, toisen Ruotsista ja toisen Liettuassa, ja siirtämässä ne Arkangeliin. Laitosten tuotantokapasiteetti on yhteensä 200 000 tonnia/a. Yhtiö hankkii myös säkkien pakkauslinjan, joten se suuntaa kuluttajamarkkinoille Euroopassa.

Lähellä Japani sijaitsevassa Wanino Khabarovskissa on puolestaan käynnistymässä 250 000 tonnin vuosikapasiteetilla toimiva Arkaimin pellettitehdas. Russian Wood Pellets -yritys on käynnistänyt ensimmäisen 70 000 tonnin tehtaansa rakentamisen Novgorodissa. Yrityksellä on tarkoituksena rakentaa aikaa myöten eri puolille Venäjää 10-15 samankokoista tehdasta. Keski-Siperia on myös noussut tärkeäksi pelletin tuotantoalueeksi Krasnojarskin alueen kahden suuren tehtaan ansiosta.

Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan. Viipurin suurpellettitehdas ei ole käynnistynyt täyteen tehoonsa teknisten ongelmien takia, vaan toimii noin 40 % kapasiteetilla. Venäjällä on pienempiä pellettituottajia on myös mennyt konkurssiin suurien viedessä markkinoita.

Venäjän kotimainen pellettikulutus on vielä vaatimatonta. Monet asiantuntijat kuitenkin suosittelevat korvaamaan kotimaista öljyn käyttöä pelletillä jolloin öljyn myynti vientiin toisi suuremmat tulot.

Lähde: Bioenergy International